Moje začátky s kváskovým chlebem

Napsal Dana (») v pondělí 13. 4. 2020 v kategorii Pečení, přečteno: 401×
img-2429.jpg

Dlouho se už chystám sepsat článek o pečení kváskového chleba a pořád nevím jak na tosmile. Tak zatím jen lehce obecně... 

Kváskový chléb peču přes tři roky. Přesněji od ledna 2017. K Ježíšku jsem si nadělila "pekárnu", ale chleba z pekárny mě zcela neuspokojoval, chtěla jsem mít chleba "jako z krámu" (Šumava, Horal nebo tak něco). A tak jsem si vypěstovala žitný kvásek. Měla jsem u toho dost nervy, spoustu jsem si toho sice nastudovala, ale jak nejde něco přesně podle plánu, tak to není nic pro mě...smile A že si kvásek někdy dělá co chce. Nechala jsem si radit kde to šlo... A nakonec se zadařilosmile! Žitný kvásek byl na světě a s ním i první chleba. No chleba, když si vzpomenu na začátky, tak se musím smát, co jsem považovala za chleba. Vypadal děsně zvenku i zevnitř, ale byl  vcelku dobrý. Lepší než z "pekárny" z prášku. A já setrvala. Četla další rady, vypěstovala jsem si ze své žitné odnože pšeničný kvásek. A zkusila jsem Vinohradský chléb podle Maškrtnice. Na konci článku na něj najdete odkaz. Do tohoto chleba jsem se zamilovala. Nedává se do něj kmín, který moc nemusím (i když pak jsem objevila drcený a mletý a ten už jsem ochotná v chlebu mít) a naučila jsem se na tomto jednom chlebu, jak pracovat s kváskem. A malinko dělala i pokusy - zkoušela zapojit do kynutí lednici, protože ne vždy mám čas vše stihnout jak má být. A učila jsem se nařezávání chleba, protože se mi to moc líbí. Žitný kvásek časem "odešel do věčných" lovišť, protože jsem ho přestala používat.

Ale letos, po pořadu Peče celá země, mě nakopla jeho účastnice Petra Buriánková a já si spolu s ní a s kvaseczech vypěstovala nový žitný. I se naučila lehký chléb, s jehož těstem se dobře pracuje a je v něm kmínsmile. I když v mém podání drcený. A pak si zkusila další žitný. Se slunečnicovými semínky. To jsem se taky dlouho odhodlávala vyzkoušet, s nějakými "semínky". Takže teď točím tři chleby a nestíháme je jíst. No i rozdávám, příbuzným, kamarádům. Pečení kváskového chleba je prostě závislostsmile!

Vy, co byste to rádi zkusili, tak si vypěstujte kvásek (na netu je hodně rad, za mě super návod právě od paní Petry a kvaseczech - najdete na instagramu) a zkoušejte! Nenechte se odradit neúspěchem, pozdější vlastní chléb za to stojí! A já slibuji, že sepíšu moje konkrétní rady na konkrétní recepty... A až budete mít chléb hotový, tak si ho můžete nařezat. Jeden můj "vzor" jsem s dcerou natočila a dala na youtube, dávám vám se odkaz!

Pečení a kváskovému chlebu zdar (pardon, jsem původně tělocvikářkasmile)

Video jak nařezávat chléb:

https://youtu.be/T4cfMJw7Q60

Odkaz na originál recept na Vinohradský chléb od Maškrtnica:

http://www.maskrtnica.cz/vinohradsky-psenicny-kvaskovy-chleb/

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.


Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
[*1*] [*2*] [*3*] [*4*] [*5*] [*6*] [*7*] [*8*] [*9*] [*10*] [*11*] [*12*] [*13*] [*14*] [*15*] [*16*] [*17*] [*18*] [*19*] [*20*] [*21*] [*22*] [*23*] [*24*] [*25*] [*26*] [*27*] [*28*] [*29*] [*30*] [*31*] [*32*] [*33*] [*34*] [*35*] [*36*] [*37*] [*38*] [*39*] [*40*] [*41*] [*42*] [*43*] [*44*] [*45*] [*46*] [*47*] [*48*] [*49*] [*50*]   [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel sedm a devět